MOMENTSLEUTELS

Een momentsleutel is onderdeel van de collectie handtools en wordt gebruikt om een bout of moer vast te draaien. Wanneer je een bout of moer wilt gaan vastdraaien kun je kiezen voor een ring- of steeksleutel, een ratelsleutel of een momentsleutel. Het voordeel van een momentsleutel is dat hiermee meer kracht kan worden uitgeoefend dan met de handen, maar dat er ook niet te veel kracht kan worden uitgeoefend. Dit komt namelijk doordat de sleutel op een bepaald moment kan worden ingesteld. Hierdoor wordt het moment niet overschreden en wordt er automatisch gestopt met kracht uitoefenen. Hierdoor weet je zeker dat de bout goed vast zit op het juiste moment en de boutverbinding kan niet barsten of scheuren.

 

Een groot assortiment

Wanneer je opzoek bent naar een Snap on momentsleutel, is het belangrijk om te weten waar je het gereedschap voor gaat gebruiken. Er zijn elektronische, mechanische en TQ serie momentsleutels. Ze kunnen worden gebruikt voor veel verschillende toepassingen en voor het gecontroleerd aandraaien van bouten en moeren. Ook is dit gereedschap geschikt voor montagewerkzaamheden, reparatiewerkzaamheden aan motorvoertuigen, machines, metaalconstructies, productiesystemen, gebruik op bouwplaatsen, voor vakmensen en voor thuisgebruik. Het aanhaalmoment van de momentsleutel kan worden ingesteld op het handvat. Bij sommige types wordt het moment ingesteld met behulp van een schaal en bij andere kan dit met een digitaal display. 


Wanneer gebruik je een momentsleutel

Wanneer je een bout of moet gaat aandraaien kan een momentsleutel worden gebruikt. Het voordeel van dit gereedschap is dat het aanhaalmoment hiermee niet kan worden overschreden en dat de bout of moer niet zomaar zal barsten. Wel weet je door het aandraaien op het juiste moment zeker dat de bout of moer goed vast zit. Een momentsleutel wordt vaak gebruikt bij een auto, bijvoorbeeld voor een auto met lichtmetalen velgen. Dit materiaal is relatief breekbaar en hierbij is het dus belangrijk dat het aanhaalmoment niet wordt overschreven. Over het algemeen wordt er in een garagebedrijf altijd gebruik gemaakt van momentsleutels voor het vastzetten van bouten en moeren. 

 

Een momentsleutel kalibreren: een belangrijk onderdeel van het onderhoud

Om een momentsleutel goed te onderhouden en om ervoor te zorgen dat het gereedschap zijn werk op de juiste manier blijft uitvoeren is het belangrijk dat deze regelmatig gekalibreerd wordt. Momentsleutel kalibratie dient jaarlijks te gebeuren. Het is vooral belangrijk om het gereedschap te kalibreren wanneer hij wordt gebruikt voor toepassingen die een hoge nauwkeurigheid vereisen. Wanneer hij juist gekalibreerd is wordt het aanhaalmoment heel nauwkeurig aangehouden. Het gevolg van veelvuldig gebruik van de momentsleutel is dat de voorspanning van de veer afneemt en daardoor ook de nauwkeurigheid van het gereedschap. Door dit regelmatig bij te stellen en te kalibreren wordt de oorspronkelijke nauwkeurigheid teruggekregen. 


Een momentsleutel kopen bij Endeavour Tools 

Endeavour Tools heeft een zeer groot aanbod momentsleutels in diverse soorten en maten. In de Snap on webshop kunnen alle soorten en maten sleutels met elkaar worden vergeleken. De gereedschappen van Snap on zijn allemaal van een zeer hoogwaardige kwaliteit, gaan jarenlang mee en kunnen worden gekalibreerd om ervoor te zorgen dat ze hun nauwkeurigheid behouden. Wanneer je het lastig vindt om het juiste type te kiezen, neem dan gerust contact met ons op! Onze product experts geven graag persoonlijk advies en bieden hulp bij het vinden van het juiste gereedschap.