Momentsleutel Kalibratie

 

Een momentsleutel wordt gebruikt om een bout of moer vast te draaien. Een bout of moer kan worden vastgezet met een ring- of steeksleutel of met een ratelsleutel, omdat hiermee meer kracht kan worden uitgeoefend dan met alleen de eigen vingers. Het nadeel van deze gereedschappen is dat hier te veel kracht mee kan worden uitgeoefend op de bout of moer en daardoor kan het moment worden overschreden waardoor de boutverbinding kan barsten of scheuren. Om dit te voorkomen kan een momentsleutel worden gebruikt. Een momentsleutel zorgt ervoor dat het moment niet wordt overschreden en stopt automatisch met kracht uitoefenen. Zodra het gewenste moment is bereikt geeft de momentsleutel een hoorbare en voelbare klik.

Een correct aanhaalmoment van wielbouten is van essentieel belang. Een wiel dat verkeerd gemonteerd is kan van invloed zijn bij trillingen in het stuurwiel tijdens het remmen of bij een algemene storing van het remsysteem en kan ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid van het voertuig en de passagiers. Door wielen vast te draaien met een momentsleutel met een specifiek aanhaalmoment kunnen wielen correct worden vastgedraaid. Wanneer een momentsleutel op maximale kracht gebruikt wordt, wordt het schroefdraad bij elke installatie aangetast en hierdoor gaan de verschillende onderdelen, zoals bouten, schroeven en moeren kapot. Het correct aandraaien van de wielbouten is daarom van essentieel belang om schade te voorkomen.

Het kalibreren van momentsleutels is essentieel voor de continuïteit van een productieproces. Momentsleutels moeten binnen strikte toleranties werken om de juiste kracht te leveren om bouten of moeren volgens het voorschrift aan te draaien. Wanneer een bout of moer niet volgens het voorschrift wordt aangedraaid kan dit een minder betrouwbare of kwetsbare boutverbinding tot gevolg hebben. 

Momentsleutels kalibreren bij Endeavour Tools

 

Bij Endeavour Tools begrijpen we dat het heel belangrijk is dat uw momentsleutel presteert volgens de opgave van de fabrikant. Om te garanderen dat uw momentsleutel aan alle eisen voldoet is het van belang om de momentsleutel minimaal één keer per jaar te laten kalibreren. 

Endeavour Tools beschikt over geavanceerde testapparatuur waarmee momentsleutels kunnen worden gecontroleerd, gecertificeerd en gerepareerd, ongeacht het merk. De tests worden conform DIN EN ISO 6789:2003 uitgevoerd door onze gecertificeerde meetapparatuur.

Wanneer u uw momentsleutel wilt laten testen en kalibreren kunt u een afspraak maken met ons om de momentsleutel te kalibreren wanneer dit het beste uit komt. Wij kunnen de momentsleutel bij u ophalen in de werkplaats of de momentsleutel kan worden opgestuurd. In overleg kan de momentsleutel ook op zaterdag worden gekalibreerd. 

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken voor het kalibreren van een momentsleutel? Neem dan contact met ons op:

      info@endeavourtools.com

      Tel: (078) 200 55 98

U kunt uw momentsleutel opsturen naar onderstaand adres (vermeld hierbij uw naam, adres, telefoonnummer en klacht): 

      Endeavour Tools B.V.

      T.a.v. Repair center

      Bunsenstraat 18

      3316 GC Dordrecht

Hoe gaan wij te werk?

 

Stap 1. Als eerst wordt er een optische inspectie van de momentsleutel uitgevoerd. Deze inspectie dient om te controleren wat er mankeert aan de momentsleutel en of er geen uitwendige gebreken zijn. Wanneer de momentsleutel is gecontroleerd kan de momentsleutel worden gekalibreerd. 

Stap 2. De kalibratie van de momentsleutel wordt uitgevoerd op ons geavanceerde momentsleuteltestmachine. Wanneer de waardes tijdens het testen van de momentsleutel goed zijn wordt er een certificaat opgesteld met daarop de testwaarden van de momentsleutel. 

Op onderstaande afbeeldingen ziet u de momentsleutel die getest wordt in de momentsleuteltestmachine. Door te draaien aan de handel wordt het moment uitgeoefend op de momentsleutel en op deze manier wordt de momentsleutel gecontroleerd. Wanneer de waardes van de momentsleutel niet goed zijn dient de momentsleutel gerepareerd te worden.