Automotive aircoservice, lekzoek-methodes, diagnose en reparatie

Om aircosystemen goed te kunnen onderhouden en repareren is professionele equipment essentieel. Vakblad AMT stelde Snap-on hier een aantal vragen over. In dit artikel worden de vragen beantwoord in samenwerking met Snap-on serviceprovider en airco specialist Unicorn.

 

SUN aircoservice family Snap-on Tools

Aircoservice is bij de automotive vakbladen ieder voorjaar een terugkerend thema. Dit is goed, echter beter nog zou het onderhoud van airconditioningsystemen het hele jaar in de agenda moeten staan.

AMT vraag 1: Wat is de beste lekzoekmethode? Waarom? Welke apparatuur heb je daarvoor nodig?

Snap-on Tools adviseert om lekken in het aircosysteem op te sporen met formeergas en een formeergasdetector. Lekdetectie met formeergas bestaat al langere tijd, maar is nog niet volledig ingeburgerd in de werkplaats. Lekdetectie met formeergas heeft veel voordelen ten opzichte van het zoeken naar lekken via de oude methode met UV-vloeistof of recentere methode met stikstof.

Formeergas (waterstof met stikstof) als traceergas heeft een aantal voordelen. Zo is het goedkoper, onderhoudsvrij, gebruiksvriendelijk, milieuvriendelijker en zijn de moleculen kleiner waardoor kleinere lekkages ook zichtbaar worden. Omdat het formeergas direct meetbaar is, kan de werkplaats snel tot reparatie overgaan en is de klant sneller geholpen. Bovendien wordt er op deze manier minder koudemiddel verspild, waardoor de portemonnee van de klant en het milieu minder belast worden.

Om lekken in aircosystemen op te kunnen sporen, heb je een meterset, formeergas reduceerventiel, lekdetector en een flessenkar, of een aircoservicestation met een afpers-functie nodig. Als er geen koudemiddel meer in het aircosysteem zit, kunnen bepaalde lekkages in het lagedruk systeem ook opgespoord worden met een rookmachine.

Snap-on Tools ACT900 koudemiddeldetector

Snap-on Tools ACT900 koudemiddeldetector

AMT vraag 2: Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een defecte compressor koppeling? Zijn die te voorkomen? Wat is de beste reparatiemethode?

Belangrijke factoren die de levensduur van een aircocompressor bepalen zijn onder andere hoe warm de compressor wordt, de leeftijd van de compressor en de hoeveelheid koudemiddel in het systeem die bepaalt hoe vaak de koppeling in- en uitgeschakeld wordt. Voor sommige compressoren zijn vervangingspoelies en koppelingsplaten verkrijgbaar. Houd bij het vervangen van een compressor altijd rekening met de oliehuishouding van het airconditioningsysteem.

Vervang de compressor niet ‘zomaar’, maar controleer altijd eerst de hoeveelheid olie door de oude en nieuwe compressor leeg te laten lopen in twee schone opvangcontainers. Stel dat er 100 milliliter uit de oude compressor komt, dan moet er ook 100 milliliter verse olie in de nieuwe compressor terugkomen. Zo weet je zeker dat de juiste hoeveelheid olie in het aircosysteem aanwezig is.

Als er geen olie uit de oude compressor komt is het aan te bevelen om het aircosysteem eerst goed en volledig te reinigen (spoelen) met een daarvoor bestemd spoelmiddel. Vul de nieuwe compressor vervolgens met de door de fabriek voorgeschreven hoeveelheid en type olie. Op deze manier weet je zeker dat het aircosysteem goed gaat en blijft werken.

Snap-on EEAC127 Hermetic Containers


AMT vraag 3: Hoe vaak moeten de airco verdamper en de overige elementen waar interieur lucht door wordt toegevoerd worden gereinigd? Welke methode verdient de voorkeur?

Een tot twee keer per jaar. De bacteriën die tijdens het koelingsproces in de verdamper ontstaan kunnen na verloop van tijd onaangename geurtjes gaan produceren. Oplossingen om deze geurtjes te verwijderen zijn onder andere een ozongenerator, A/C reiniger in spuitbus of een coil cleaner. Om de geurtjes te voorkomen kan regelmatig het interieurfilter vervangen worden en vijf minuten voor het einde van een rit de airconditioning uitzetten zodat de verdamper drooggeblazen wordt.

AMT vraag 4: Waar moet je specifiek rekening mee houden bij aircoservice aan hybride en volledig elektrische voertuigen?

De meeste airconditioningsystemen van hybride en elektrische auto’s hebben een hoog voltage aircocompressor. Deze systemen moeten verplicht gevuld worden met niet-geleidende olie. Van de aircoservicestations waarmee aan hybride en elektrische auto’s wordt gewerkt, moeten na een aircoservice slangen, koppelingen en interne leidingen doorgespoeld worden.

Dit om te voorkomen dat er olie in het servicestation achterblijft en de verkeerde olie in een volgend aircosysteem terechtkomt. Houd er daarnaast rekening mee dat bepaalde autofabrikanten kleppen in hun systeem toepassen die met diagnoseapparatuur open of dicht gezet moeten worden om onderhoud uit te kunnen voeren.

AMT vraag 5: Er wordt veel gerommeld met koudemiddelen, hoe voorkom je dat het koudemiddel in je servicestation vervuild raakt? 

Het komt steeds vaker voor dat aircosystemen van personenauto’s en bestelwagens gevuld zijn of dat koudemiddelen vermengd zijn met andere gassen dan de verplichte koudemiddelen R134a en R1234YF.  Zorg daarom dat de aircoservice-apparatuur een goede gas herkenningsmodule – ook wel identifier of analyser genoemd – heeft. De module kan de verschillende soorten koudemiddelen identificeren en zo voorkomen dat ze in het aircoservicestation terechtkomen.

Omdat verschillende gassen zich niet met elkaar mengen, zal het aircosysteem van alle volgende auto’s die met verkeerde of vervuilde gassen gevuld worden niet goed, of zelfs helemaal niet werken.

Koudemiddel herkenningsmodule

Koudemiddel herkenningsmodule

 

Een goede identifier wordt beheerd door het aircoservicestation en zal niet toestaan dat verontreinigd koudemiddel of andere, niet-goedgekeurde koudemiddelen en gassen, teruggewonnen worden. Zodra er een verontreiniging wordt waargenomen, zal de analyser het aircoservice-proces automatisch beëindigen.